tisdag 10 februari 2009

Landstid och borgerlig tid

av Linus Råde

När man läser historiska källor och dagböcker finner man ofta en ganska grov diskrepans mellan olika tidsuppgivelser för händelser. Jag har varit med om att det skiljt upp till fyra timmar mellan två personers uppfattning av klockslaget för en händelse.

Om detta beror på att folk inte alltid har haft tillgång till en klocka utan kastat ett öga på vart solen står och sedan dragit till med en tid när de nedtecknar upplevelsen i sin dagbok eller i ett brev har jag ibland funderat över. För en tid sedan hittade jag dock följande artikel från Norra Västerbotten den 5 maj 1916 (i Tidningen Västerbotten 1/92).

"Införande av s.k. sommartid har ju nu blivit en aktuell fråga. Här uppe i Västerbottens byar är emellertid detta redan en gammal historia. I mångfaldiga år har man här uppe haft s.k. landstid. Den som besökt hemmen i de olika byarna i vår nordliga landsända skulle dock sannolikt ha lust att kalla den s.k landstiden för ordningstiden, ty så bör den egentligen heta, för nästan varje hem har nämligen sin tid. Och därför variera deras klockor från 1 ändå till 3 timmar från Sverigens gemensamma borgerliga tid.
Tittar man på en klocka i ett sådant hem och icke erhåller någon upplysning om hur mycket den går före, så kan man därför lika bra rätta sig efter solens läge på himlavalvet. Sedan järnvägarna började dragas genom vårt län, ha de byar, som stått i beröring med desamma, börjat så så småningom använda borgerlig tid. Men den gamla tidsframflyttningen finns dock ännu kvar på flera platser och nyligen beslöt bl.a. en majstämma i Ljusvattnet göra hemställan om att alla så vitt möjligt måtte begagna sig av den borgerliga tiden."

Att man i norra Sverige själv anpassade klockan efter årstiderna är ju egentligen inte särskilt underligt. Speciellt innan radions och järnvägens framfart så fanns ju heller inget hinder för att själv definiera tidsuppfattningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Om mig

Föreningen Interaktiv Historia arbetar för närvarande med märkesåret 1809 på högvarv vilket du kan följa hör på bloggen!

Bloggintresserade