onsdag 18 februari 2009

Verkligheten överträffar dikten






















Av Linus Råde

Georg Adlersparre var tillsammans med Adlercreutz drivande i störtandet av konung Gustav den IV Adolf 1809 och skapandet av en ny konsitution som levde ända fram till våra dagar.

Efter att konungen störtats vid en palatskupp av Adlercreutz och Adlersparre påbörjat sin historiska marsch med västra armén mot Stockholm börjar intrigerna. Under hela sommaren pågår kaotiska överläggningar i ståndsriksdagen om den nya konstitutionen och hotet om ytterligare ett ingripande av militären för att påskynda händelseförloppet är ibland inte långt borta. En tronarvinge ska väljas och en ny konstitution formuleras medan riket hotas av invasion både från Danskarna i Norg och ryssarna som redan befinner sig på svensk mark.

Just innan Adlersparre gör entré i Stockholm i täten för sin upprorsarmé har han dessutom träffat sitt livs kärlek och slits nu mellan det politiska rävspelet i huvudstaden och sin blivande hustru. En historia som inte kunde varit mer otrolig om den varit uppdiktad och som skulle få de flesta intrigthrillers på skam.

Kan varmt rekommendera Anders Isakssons bok "Kärlek och krig revolutionen 1809".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Om mig

Föreningen Interaktiv Historia arbetar för närvarande med märkesåret 1809 på högvarv vilket du kan följa hör på bloggen!

Bloggintresserade